Historien om det hackede køleskab

En vinterdag, allersidst på året 2013, fandt et kæmpestort hackerangreb sted. Men det var ikke et angreb som de forrige. Udover at en masse computere blev hacket, skete der nemlig også noget usædvanligt. For første gang lykkedes det også hackerne at bryde ind i mere end 100.000 husholdningsmaskiner og andre elektriske apparater, som f.eks. fjernsyn, robotstøvsugere, termostater, spilkonsoller og mindst ét køleskab.

Ja, et køleskab.

Formålet var at bruge apparaterne til at sende over 750.000 phishing og spammails til både virksomheder og privatpersoner.

Det lyder jo komplet vanvittigt, at man kan hacke et køleskab (eller en støvsuger, for den sags skyld), men hvert apparat, som blev hacket havde ..

1. sin egen computerchip.
2. sit eget software.
3. forbindelse til internettet.

Og, ta-daa!

4. håbløst elendig sikkerhed.

Hackerne behøvede ikke engang at anstrenge sig. Ofte var apparaterne nemlig ikke opsat korrekt, eller også havde ejerne ikke skiftet det standard password, som fulgte med da de købte det. Og glem alt om 2-faktorgodkendelse – Ingen havde tilsyneladende overvejet at det her kunne ske.

Det er præcis derfor, at det er vigtigt at huske: Er det forbundet med internettet, kan det hackes. Og hvis det kan hackes, skal det sikres.

Bevares, køleskabe er nok ikke det første, som falder dig ind, når du tænker på it-sikkerhed, og vi kan desværre heller ikke hjælpe dig med 2-faktorgodkendelse til dit køleskab, støvsuger eller smart tv endnu (så snart det bliver en ting, lover jeg at du bliver den første der får besked).

Er du blevet nysgerrig?

Vil du gerne høre mere hvordan vi kan hjælpe dig med at undgå hackere? Så kontakt os endelig.